Hercegők és nem hercegnék!

Hercegnők és nem hercegnék! Sussex és Cambridge hercegnői
 

Itt és most kissé kikelek magamból.. megint!!
 
Annyiszor elmondtam már, hogy a nemesi kodifikáció igen komoly szabályrendszer! Ennek felel meg, hogy a királyi családba bekerülőknek nemesi címet adományoz az uralkodó, ezzel emelvén ki a pórnép sorai közül.
 
Így lett Cambridge hercegnője Kate Middletonból, és így vált Sussex hercegnője Meghan Markle-ből. Nem egyedi eset egyik sem. Amíg a frigy meg nem köttetik, addig lehet közrendű, ám amint hivatalosan is tagja lesz a királyi családnak nemesi rangra emelik. Kizárólag nemes lehet a királyi család tagja, az sem mindegy milyen rangot kap, mert ennek a rangnak alapján ültetik asztalhoz, vagy léphet be valahova, alapjaiban határozza meg a családi sorban betöltött helyét!
 
Könyörgöm, ha nem tiszta valami járjunk utána! Az egy dolog, ha Kis Pista feleségül vesz valakit, akkor abból a magyar kispistánét csinál, ha herceghez megy feleségül akkor hercegné lesz, nem hercegnő, de itt most egy adományozott nemesi címről, rangról beszélünk, a brit királyi családot tekintve!
 
A brit ranglétra finomságait ismerni kell, ha valaki írni kezd róla…. vagy ne tegye!
 
Ugyanúgy herceg a prince a duke, a grandduke és még volna mit sorolnom… természetesen a magyar is komoly különbséget tesz ezek között. Persze, csupán akkor, ha megvan hozzá a megfelelő ismeretünk.
 
Így maradnék annyiban: Nobeless Oblige!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.